• Sortere efter
    • Navn: A til å
    • Navn: å til A
    • Pris: Lav til Høj
    • Pris: Høj til Lav
    • Tilfældig

Australske rødvin

Australien er et vinland! 

Når det gælder god mad og vin, er australsk rødvin klart at foretrække.

Vindistrikterne i Australien producerer samlet set, mere end 100 forskellige typer vindruer og der bliver hver dag, verden over, drukket mere end 30 millioner glas australsk rødvin.

Nogle af de ældste og fineste vinstokke i verden, finder man i Australien, og enkelte kan dateres helt tilbage til omkring år 1850 som er blevet brugt til at producere australsk rødvin.

Med mere end 2400 vingårde der producere australsk rødvin fordelt på 65 vindistrikter over hele landet, er Australien verdens fjerde største vineksportør efter Italien, Frankrig og Spanien.

Da Australien ikke har nogle traditioner at leve op til, har de stjålet det bedste fra den etablerede vinverden.

Der er således ingen regler om hvilke druesorter der må benyttes eller hvordan de skal sammensættes for at leve op til lokal lovgivning for australsk rødvin
I dag har australsk rødvin dog alligevel fundet sin egen stil og har stor indflydelse på verdens vinscene.

Grundet det varme klima er mangel på sol aldrig et problem.
Faktisk er klimaet så stabilt at de australske vine ligner hinanden så meget fra år til år at de fleste producenter bevidst ændrer en smule på druesammensætningen, således oplever forbrugeren ikke at de drikker den samme australsk rødvin år efter år.

Der dyrkes ca. 130 forskellige druesorter over hele landet, deraf er de 3 mest dyrkede Shiraz (25%), Chardonnay (18%) og Cabernet Sauvignon (16%) som anvendes i australsk rødvin.

De hvide vine får sjældent meget fad, dermed bevarer de druens friske smag og er oftest halvtørre til tørre.

Disse er klar til at drikke straks efter tapning da de der er mest friske og sprøde, til tider prikkende dog uden at være mousserende.
Dog har enkelte producenter held med at fadlagre deres Chardonnay så de bliver fede og mere fyldige.

Disse kan godt lægges hen i et årti, men opnår ikke potentiale til længere lagring.
Australsk rødvin er ofte blends, og mange med sammensætningen GMS ( Grenache, mouvedre, Shiraz ).

Men også “ren” australsk rødvin laves med stor succes, og Australien kan bryste sig med at have haft kåret både verdens bedste australsk rødvin i form af Cabernet Sauvignon ( Wakefield ) og verdens bedste og dyreste Shiraz ( Penfolds Grange ).
Australsk rødvin spænder bredt. Skal man prøve at generalisere dem bare lidt, så er de fleste meget frugtige grundet den megen sol, og de fadlagrede kan afhængige af fad sagtens lægges hen i mere end 25 år før de topper og harmonerer allermest.

Så et vinland der virkelig kan byde på et super glas vin til enhver smag og enhver pengepung.