• Sortere efter
    • Navn: A til å
    • Navn: å til A
    • Pris: Lav til Høj
    • Pris: Høj til Lav
    • Tilfældig

Italienske rødvin

Italien er det land der producerer næstmest vin i hele verden.

De er det land der eksporterer mest vin, desværre er størstedelen billig vin der bliver brugt som blandingsvin.

Men Italien producerer vin i så store kvantum, at der bestem også produceres og eksporteres meget af den gode vin, den er blot i mindretal.

Historisk set har Italien dybe traditioner for vindyrkning, og vin har sin faste plads på middagsbordet.

Det har desværre også skabt den holdning at kvalitet er sat lidt i baggrunden, vin det er bare noget man har, og ikke nødvendigvis går op i.

Da Frankrig og Spanien begyndte at sætte system i vinproduktionen, ved at introducere oprindelsesgarantier, klassifikationer og at angive oprindelse og producent på etiketten, så blev hovedparten af italiensk vin solgt som bulkvin.

En vin uden oprindelse, uden producent, ja ofte ingen beskrivelse af indhold.

Kun Piemonte og Toscana var med i front.

Flere af disse aspekter gør sig stadig gældende i dag.

Italien producerer nogle af verdens bedste vine, men også enorme mængder helt eller delvist ligegyldigt vin.

Dernæst er der rækken af skandaler gennem nyere historie, som også bevidner et helt forkert fokus på kvantitet og økonomi, frem for kvalitet.

Vindyrkning har historisk set i Italien været betragtet som landbrug på linie med appelsiner, oliven og andre afgrøder, og vinstokke har været plantet side om side med disse og ikke udvalgt de bedste jordlodder og skråninger til vindyrkning.

Samtidig har man søgt at optimere maskinhøsten frem for håndplukning, igen har man fremmet kvantiteten fremfor kvaliteten,

Disse faktorer har man langsomt op gennem 70´erne ændret ved simpelthen at omplante vinmarker, og den omlægning bærer idag tydelig frugt i form af bedre kvalitet.

Kvalitetsmæssigt ligger Piemonte og Toscana helt i front hvad gælder italiensk vin.

De to regioner repræsenterer tilsammen de kendte vine Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino og Chianti.

Fire vintyper som er blandt verdenseliten.

Derudover følger en lang række andre regioner som også laver god vin, alle med deres eget særpræg.

Bedst kendt af disse er nok Veneto hvor den berømte Amarone produceres.

Denne står lidt alene da der her er tale om en vin der hældes over tørrede druer og dermed får et ekstra skud druesukker og dermed kan vinens gærceller æde løs af denne sukker.

Det giver en aldeles høj alkoholrig vin som samtidig holder en fornem sødme tilbage til vinen der med alder gør vinen mere fyldig og nærmest lidt cremet.

Netop det store antal regioner er en af de ting der gør det italienske vinland interessant.

Der er 20 regioner i Italien, og der er kolosal forskel på vinene fra nord til syd.

De nordlige er generelt mere elegante mens de sydlige har mere varme, frugt, sødme og fylde.

Italien kan levere vin til enhver smag og til ethvert bord, uanset hvilket bord den skal repræsentere.