• Sortere efter
    • Navn: A til å
    • Navn: å til A
    • Pris: Lav til Høj
    • Pris: Høj til Lav
    • Tilfældig

Portvin

Portvin / Hedvin er vin med en alkoholprocent over det, som kan opnås ved vanlig gæring. Hedvin holder 14-20 %. Normalt øges alkoholprocenten ved at tilsætte brændevin/druesprit. 

Hedvin kan inddeles i to hovedtyper:
• Den egentlige hedvin, hvor vinen gærer fuldt ud, og der tilsættes brændevin. Som vermouth, aperitiffer, Madeira, Portvin og Sherry.
• Andre hedvine, der opnår den høje alkoholprocent ved hjælp af koncentrationsprocesser som fordampning. 

Typisk benyttes hedvin som aperitif, det vil sige en drink før et måltid, eller som dessertvin. På grund af det forhøjede alkoholindhold har hedvine lang holdbarhed. Mange hedvine har en tendens til at få bundfald, så de må dekanteres efter lagring. Det var oprindelig den øgede holdbarhed, der var grunden til at forstærke vin med brændevin. Hvis brændevinen tilsættes før vinen har gæret færdig, bliver hedvinen sødere, fordi gæringen stopper, før alt sukker er omdannet til alkohol.