• Sortere efter
    • Navn: A til å
    • Navn: å til A
    • Pris: Lav til Høj
    • Pris: Høj til Lav
    • Tilfældig

Spanske rødvin

Spanien er det 3. største vinland.

I det gamle Spanien var rødvin lavet på Tempranillo og Sherry var lavet på Palominio.

De spanske rødvine var billige, som oftest 5-8 år gamle reserva-vine, uden megen syre, men lette at drikke og smagte lidt af syden.

Sådan ser det moderne Spanien slet ikke ud.

Der eksperimenteres med spansk vin som aldrig før.

Der plantes internationale og klassiske druesorter, ligesom resten af verden gør det.

Det spanske klima er dog markant varmere end det franske, så her er ingen frygt for at vinene mangler sol og varme, snarere tværtimod.

Man regner med at der er flere end 600 druesorter i Spanien, men 80% af al vin fremstilles af kun 20 af dem.

Den mest udbredte hvide er druen Airén.

Den er plantet over det meste af det centrale Spanien og er fundamentet for fremstillingen af brandy da den giver en høj grad af alkohol og er meget tilbøjelig til at oxidere, to væsentlige faktorer for fremstillingen af brandy.

Herefter kommer de 2 røde, Tempranillo og Grenacha der giver kraftige og fyldige vine.

Ligesom fransk vin bygger spanske vine på tradition.

Vinen har altid været kendt for at være rustik og fadpræget, selv hvidvinene.

Nogle vine ligger op til 20 år på fade, hvilket skaber vine med kraftig fadpræg som idag er blevet synonym med Rioja.

I nyere tid er vine fra især Ribera del Duero fået megen opmærksomhed.

Det er ligesom i Rioja her Tempranillo druen der dyrkes.

Men her er klimaet anderledes, og vinene lagres ikke så længe på fade som i Rioja.

Her laves vin i verdensklasse, og den danske ønolog Peter Sisseck har formået at få udnævnt hans vin Pingus som værende verdens bedste vin.

Pingus overtog denne plads fra Vega Sicilia som også kommer fra dette område.

Så man har i mange år lavet vin i særklasse i Ribera del Duero og stadig produceres her vine i absolut verdensklasse.

En anden væsentlig spansk vin er Sherry.

Det er en hedvin der produceres i Jerez på druerne Palomino, Moscatel og Pedro Ximenes.

I 1990’erne afgjorde EU, at kun hedvin produceret i Jerez må kaldes for Sherry.

Hedvin har fået et opsving de senere år, Madeira og Portvin især, men Sherry halter lidt bagefter disse 2 og har ikke formået at ride med på opmærksomhedsbølgen omkring hedvin.

Den spanske vinlov, Denominación de Origen (DO) stammer fra 1932.

Den bliver jævnlig opdateret.

I 2003 blev to nye kategorier tilføjet, således har Spanien i dag det mest differentierede system.