CALIFORNISKE RØDVIN

Staten Californien strækker sig over næsten 1000 km. og svarer arealmæssigt til ¾ af hele Frankrig. Af hele den amerikanske vinproduktion foregår 90% i Californien.

En vinproduktion af californisk rødvin der alene i Californien er større end den samlede Australskerødvinsproduktion, og alligevel er californisk rødvin sjældenere at finde på vinhylden end vine f.eks. fra Australien.

Der er fem overordnede vinregioner i Californien, heraf finder man de 3 ud mod kysten. Her nyder man godt af havets afkølende egenskaber som er med til at give californisk rødvin den gode smag.

De 2 bedste regioner er North Coast og Central Coast.

Under North Coast finder vi to af de mest kendte vinregioner for californisk rødvin, nemlig Napa og Sonoma County.

I årene mellem 1920 - 1933 blev der indført et spiritusforbud under navnet “det noble eksperiment”. I denne periode blev fremstilling og salg af alkohol og californisk rødvin forbudt.

Vinmarker og kældre skulle destrueres, og kun de producenter der kunne omstille sig til en alkoholfri produktion af californisk rødvin eller levere til kirken, overlevede. 

Da forbuddet ophørte var der kun 130 vinproducenter tilbage som kunne producerer californisk rødvin.

I slutningen af det 19. århundrede nåede den frygtede vinpest phylloxera til Californien og den californiske rødvin. Vinstokkene døde, vinmarkerne blev destrueret og en stor del af de mindre producenter der producerede californisk rødvin måtte dreje nøglen om.

Produktionen af californisk rødvin var nu 2 gange blevet slået tilbage til start indenfor et halvt århundrede. 

Men da pesten ramte californisk rødvin et godt stykke tid efter den havde hærget i Europa, så var kuren med podning allerede kendt og man havde muligheden for at redde den californisk rødvin.

Vinmarkerne blev forholdsvis hurtigt reetableret samtidig benyttede de californiske landmænd chancen til at udvide produktionen og plante nye og bedre sorter.

I begyndelsen af det 20. århundrede var der således omkring 300 druesorter at finde på de omkring 800 vingårdeder produceret californisk rødvin.

Som om californisk rødvin ikke var blevet ramt hårdt nok, så er området 2 gange indenfor de seneste 3 år ramt af forfærdelige brande. 

Disse har udslettet flere skove, men også vinmarker, ja hele vinområder er blevet udslettet af disse brande, og flere vinbønder har atter måtte give op i dette “forbandede” vinområde.

californisk hvidvine herfra spænder vidt da også områderne er vidt forskellige, men ofte er de hvide halvtørre til tørre, og nogle meget fadprægede da man her nogle gange tilsætter spåner af træ for at tilføje denne nuance til vinen.

californisk rødvin er for det meste frugtige og fyldige, og de fadlagrede får et pift af vanille i bouquetten da man selvfølgelig benytter sig af de amerikanske white oak fade som frigiver denne aroma til vinen.

De fleste californisk rødvin skal drikkes unge, det er kun de helt store topvine der kan gemmes i mere end 20 år.

Hvis du sidder og tænker Zinfandel, når du tænker på Californisk rødvin, så er det ikke så mærkeligt, da Zinfandel fra Californien virkelig har blæst danskerne bagover de seneste år.

Hvis man siger Californisk rødvin, så falder tankerne også tit på Napa Valley, hvilket ikke er ubegrundet, da Napa Valley har ført an, så Californiske vine i dag er på niveau med mange af de gamle vinlande.

Druesorten Zinfandel er faktisk først kommet tilbage til Californien efter forbudstiden, så den igen blev dyrket fra omkring 1980. Historisk set har den ellers været dyrket helt tilbage til 1800 tallet.