Hvidvin

Hvidvin er en vin, hvis farve kan være gul, gulgrøn eller lysgul.

Hvidvin bliver fremstillet ved alkoholholdig gæring af de grønne druer eller frugtkødet i de røde vindruer.

Hvidvin har eksisteret i mindst 2500 år, og bliver hovedsagelig lavet af "hvide" druer, som er grønne eller gule, såsom Chardonnay, Sauvignon og Riesling.

Nogle hvidvine bliver også lavet af druer med rød/blå skin, dette forudsætter at skinnet bliver fjernet inden farven sætter sig i vinen. Pinot noir bruges for eksempel til fremstilling af champagne. 

Tør hvidvin den mest almindelig og solgte. De er typisk mere aromatisk og sprøde, dette grundet af den fuldstændige fermentering af vinen.

Søde hvidvine, vinder mere ind ved os i Danmark, og fremstilles ved at forstyrre gæringen, før druesukkeret bliver omdannet til alkohol. Mousserende vine, der hovedsagelig er hvide, er vine hvor kuldioxid fra gæringen holdes opløst i vinen og bliver til gas, når flasken åbnes. 

De hvide vine bruges ofte som en apperitif før et måltid, forretter eller fiskeretter.

De virker også forfriskende mellem måltiderne, som en lille gane-renser.

Hvidvine betragtes som mere forfriskende og lettere i både stil og smag end hovedparten af deres tunge rødvins-familie.

På grund af deres surhed, aroma og evne til at blødgøre kød anvendes der ofte hvidvine til madlavning.