Mousserende

Rusland og England kan, og må gerne, hævde at have opfundet den mousserende vin.
I slutningen af 1400-tallet tilsatte, englænderne og russerne, sukker og sirup, til vine fra Frankrig og Italien. De hældte det derefter på flasker, og på den måde opfandt fermenteringsprocessen, der giver den mousserende vin.
Mange mener at det var munken Dom Perignon, der opfandt champagnen, det er forkert. Men han var den første til at studere processen og opfandt nye og mere effektive produktionsmetoder plus materialer. Hans bedste opfindelse var ståltrådsnettet, der holder korkproppen på plads, så den ikke skydes af på forkerte tidspunkter.
Vinhusene gjorde meget ud af deres mousserende vines historie og identitet. Dette handlede om at associere vinen med adelen og kongehuset og snart begyndte verden at knytte de mousserende vine til festligheder og en luksusvare.
Selvom Champagnen var knyttet til den adelige og kongelige prestige, blev den også lanceret som et produkt, der kunne nydes af enhver i enhver anledning. Denne marketingstrategi virkede, for ved indgangen til det 20. århundrede kom størstedelen af champagnedrikkerne fra middelklassen.
Champagnen i 1800-tallet var sødere end den, vi kender i dag.
Russernes bobler var meget søde og indeholdt op mod 300 gram sukker/liter. Smagsskiftet mod en tørrere champagne begyndte i 1846, da producenten Perrier-Jouët valgte ikke at tilsætte sødestoffer til champagnen, før den blev eksporteret til London. Dette affødte tredive år senere variationen Brut Champagne, der med tiden blev den moderne champagne.
Forskellige typer af mousserende vin:
Champagne – mousserende vin fra Champagne i Frankrig
Cava – mousserende vin fra Spanien
Asti (tidl. Asti spumante) – mousserende vin fra Asti-regionen i Italien
Spumante – mousserende vin fra Italien af varierende kvalitet og sødme.
Espumante – mousserende vin fra Brazilien af meget varierende kvalitet.
Crémant – Mousserende vin fra Bourgogne, Alsace, Limoux, Die, Loire, Jura og Bordeaux i Frankrig samt fra Luxembourg
Sekt – mousserende vin fra Tyskland, Østrig og Ukraine
Sovetskoye Shampanskoye (el. Soviet-champagne) – mousserende vin fra Rusland og Hviderusland (hvor navnet opretholdes)
Cap Classique – mousserende vin fra Sydafrika
Semi-sparkling – kategori af mousserende vine med mindre kulsyretryk end ovennævnte typer – bl.a. Frizzanteog Pétillant
Perlevin – kategori af mousserende vin med lille kulsyretryk
Lambrusco – Italiensk type af mousserende vine fra Emilia-Romagna. Findes både som hvid, rosé og rød
Prosecco – Italiensk druetype, giver lette, tøre mousserende vine